A HTML, amely a Hyper Text Markup Language rövidítése, egy széles körben használt nyelv az interneten weboldalak és webes alkalmazások fejlesztésére, ez a WWW tapasztalata.
A HTML leírja a weboldal szerkezetét és a dokumentum megjelenését.
A HTML elemek a HTML oldalak építőkövei
Bármilyen dokumentumot vagy weboldalt létre kell hozni, a szerkezetet először a feje hátsó részén kell feltüntetni, például címsorokat, bekezdéseket, hivatkozásokat, idézeteket, ahol ezeket a struktúrákat el kell helyezni, miközben a vázszerkezet fel tudja építeni HTML-ben
A struktúra írási kódjainak megvalósításához a HTML kezdetekben a HTML elemeket szögletes zárójelekkel írt címkék segítségével írják le.A kezdet és a vége a következőképpen van leírva: < >,.A címkék, például az img, amelyek a kép beszúrására szolgálnak, és amelyet az írásra használnak. Egy bekezdésben sok további címke található, amelyek segíthetnek a szerkezet fejlesztésében

A frissítés az, amiről a világ fut, és a HTML nem tudott kikerülni előle, a HTML legújabb frissített verziója
A HTML5 továbbra is elsősorban egy jelölőnyelv, ahol több funkciót adnak hozzá az eredeti HTML-hez, és a szigorúság egy részét kiiktatják az XHTML-ből.
Szükség volt a WWW-élmény javítására, ezért a HTML5 szakadás volt.
A HTML5 fő előnyei
1. Reszponzívvá tétele
Ez a feladat meglehetősen nehéz lehet a fejlesztők számára, mivel a webhelynek minden mobilmérethez illeszkednie kell, a HTML5 biztosítja a fejlesztők számára, hogy a szükséges módon irányítsák webhelyüket.
2.vászon elem
Ez az elem a HTML5 egyik legtöbbet tárgyalt funkciója, ennek a vászonelemnek a használatával a fejlesztők különböző színekkel és formájú grafikákat rajzolhatnak szkriptek használatával, pl. JavaScript
3.webes alkalmazások teljesítménye
a webhelyek a múltban kevésbé voltak egyediek, de az összetettség idővel megváltozik, mivel a HTML5 segít a fejlesztőknek a webhely teljesítményének szabályozásában.
4.testreszabható adatattribútum
ennek az attribútumnak az elsődleges célja a tárolás javítása volt, ez az attribútum további információk tárolására szolgál

A fő különbség a HTML és a HTML5 között
1.A hang- és képminőség javítását a HTML5 támogatja
2. A vászont és más virtuális grafikákat a HTML5 támogatja, ahol a HTML olyan technológiáktól függött, mint a flash, a sliver-light stb.
3. A HTML5 WEB SQL adatbázisokat használ, az alkalmazások gyorsítótárát az ideiglenes adatok tárolására, ahol a böngésző gyorsítótárát a HTML-ben lehetne használni.
4. Az új űrlapvezérlőket támogatja a HTML5 EX. e-mail, URL, dátumok és időpontok, keresés stb.
5.új elemek kerültek bevezetésre. Néhány fontosabb:
lábléc,hang,nav,kimenet,vászon,videó,szakasz,cikk,haladás,forrás,rubin,jel,mérő,figura.