Mi a különbség egy fiú és egy férfi között? Ez csak korkülönbség? A felszínen úgy tűnhet, hogy egy fiúgyermek idővel mindig férfivá nő fel, de őszintén szólva, ha mélyebbre tekintünk, láthatjuk, hogy gyerekből csak tudás birtokában lehet férfi a társadalomban. Az empirikus tudás, bár fontos, nem szentséges, hiszen elméleti tudás nélkül csak ennyi információ gyűjthető az átlagos élettartam alatt.

A civilizáció az idők során tovább fejlődött, és ez a gyakorlati ismeretek elméleti eszközökkel történő átadásának eredménye, a könyv médiumként történő felhasználásával. A számítógép és az internet felfedezése előtt sokkal nehezebb volt a tudás megszerzése. A puhafedeles könyvek néha korlátozott kiadásúak voltak: különösen azok, amelyek kizárólagossággal bírtak. Az online könyvtárak megjelenésével a „könyvkeresés” és a „tudásmegosztás” könnyebbé vált. Ma már viszonylag egyszerűvé vált az exkluzív könyvgyűjtemények szövegének olvasása. A már elfogyott, de az emberek által nagyon keresett könyvek egy része csak ezekben az online könyvtárakban érhető el. Egy exkluzív könyvgyűjteményből származó puhafedeles beszerzés költséges lehet, de most ezek a puhakötésűek sokkal olcsóbb áron elérhetők az online könyvtárakban.

Az ismeretátadáson kívül az online könyvtár használatának egyéb előnyei is vannak. A világszerte ismert írók számára az online közösségi könyvtárak az egyik legjobb hely a rajongói csoportok létrehozására, amelyeken keresztül népszerűsíthetik írásaikat. Még William Shakespeare sem gondolhatott volna azokról a lehetőségekről, amelyek ma a társadalmi könyvtáron keresztül elérhetőek. Napjaink írói, akár tapasztalt, akár új, megáldottak ezzel a nagyszerű áldással: az online könyvtárral. Azok az írók, akik az írás zord világában igyekeznek lenyomni a névjegyüket, az online közösségi könyvtár az a hely, ahol az egyébként nem szimpatikus piacon lenyomhatják magukat. A születőben lévő író számára van egy 22-es fogás: a hagyományos kiadók általában egy bizonyos számú követővel rendelkező írót részesítenek előnyben, de az új író általában nem rendelkezik ezzel. Szóval hogyan kap esélyt az újonnan verett író? A szociális könyvtár a kiegyenlítő platform. Bármely műfaj lelkes olvasója az online könyvtár segítségével szervesen kereshet könyveket és találhat új írói könyvet.

Az új írók számára a követők szerzése a legfontosabb. Függetlenül attól, hogy a kezdő író célja: a követők számának növelése vagy a pénzszerzés, az online könyvtár a kiegyenlítő platform az új és a bejáratott író között.